top of page

Статии, новини, събития

Конференция "Визуални средства и мобилни приложения"


Остават броени дни до международната конференция, организирана от Фондация ЕЛИЯ, посветена на визуалните помощни средства и мобилни приложения за деца с аутизъм.

На конференцията, която ще се проведе в х-л Империал в гр. Пловдив, лектори от страната и чужбина ще запознаят аудиторията с начините на работа и използване в ежедневието на различни визуални материали, както и с техния електронен аналог - приложенията за мобилни устройства и он-лайн платформи за планиране. Ще надникнем и в няколко институции в България, Холандия и Австралия, за да разберем какви са последните тенденции в тази сфера. В деня на конференцията ще подарим и на 100 от присъстващите семейства специално изработени комплекти с визуални помощни материали и ще им дадем насоки за използване.

Неслучайно избрахме датата на конференцията - 2-ри април. Както знаете, това е Международния ден на информираност за аутизма, а ние имаме какво да кажем по темата. Тази година решихме не просто да говорим за това, а да споделим нашия опит като родители с други родители, специалисти и хора, които се интересуват от проблема. И за да не бъде всичко само думи, решихме да изработим и да подарим на 100 български семейства комуникационни папки, каквито ние самите използваме в ежедневието си, за да общуваме с нашата дъщеря. Така се роди идеята за нашия проект "Общуваме заедно".

Преди една година, вдъхновени от една млада австралийка, която ни показа как изглежда едно специализирано училище в Австралия и как работят с децата с аутизъм там, ние се заехме да подберем визуални материали, които да включим в ежедневието на нашето семейство. Не че не бяхме чували и не знаехме какво е това, но никой до момента не ни беше дал ясни насоки за въвеждането им на практика. Направихме си визуален график, който започнахме да следваме стриктно, обозначихме пространството, в което живеем, адаптирахме средата, подготвихме дневен режим. Бяхме поразени от резултата!

За броени дни и седмици, ние вече можехме да обясним на нашата дъщеря къде ще ходим, какво ще се случи там и какво се очаква от нея, а тя вече можеше да поиска нещо или да направи избор. Пренесохме тези материали и в училище, а дневният режим вкъщи бързо започна да сформира навици. Но най-важното, напрежението намаля и настроението се промени. Смело можем да заявим, че качеството на живот на цялото семейство се промени.

Решихме да се възползваме и от удобствата на съвременните технологии. Избрахме няколко мобилни приложения и се свързахме с техните разработчици от Холандия и САЩ, за да ги преведем на български език. Станахме техни консултанти и оттогава работим за постоянното добавяне на нови функции и усъвършенстване на приложенията.

Побързахме да споделим своя опит и постигнатите резултати с родители и специалисти, но за да достигнем до повече семейства, решихме да подготвим и да проведем мащабна кампания в цялата страна, както и да изработим комуникационни папки, които да дарим на онези родители, които проявят желание да ги използват пълноценно.

Пловдивската компания Стабил ГРУП подкрепи нашия проект и благодарение на съдействието, доброволческия труд на служителите и финансовата помощ, ние сме готови да реализираме крайната си цел, а именно: да изготвим комуникационни папки и да организираме конференция, на която да ги представим и подарим на 100 семейства с деца с разстройства от аутистичния спектър. Паралелно с това, искаме да снабдим с подобни материали и поне 30 организации, чиито специалисти имат амбицията да работят пълноценно с тях.

Регистрацията за конференцията е отворена, а това е сайта на събитието:

Очакваме ви на 2-ри април 2019 г. от 09:00 в х-л Империал - гр. Пловдив

Ще бъде много интересно!


Следвайте ни
  • Facebook Basic Square

ОБРАТНО КЪМ СТРАНИЦАТА

bottom of page