top of page

Цвета Марова


  • Художник

  • Преподавател по Изобразително изкуство с близо 20-годишен педагогически стаж

  • Докторант по арт-терапия

  • Ръководител на арт-проекти и събития за деца със СОП

Цвета Марова е родена във Велико Търново. Завършва Художествена гимназия в гр. Пловдив със специалност – „Скулптура”. Висшето си образование завършва във ВТУ със специалности „Педагогика на изобразителното изкуство” и „Естетика“. По-късно специализира “Интегративни взаимодействия в образователния процес”. Дълги години е преподавател по Изобразително изкуство и лектор по специалностите „Интериорен дизайн” и „Графичен дизайн” и "История на изкуството". В момента е докторант по „Методика на обучението по Изобразително изкуство“ във ВТУ и работи по дисертация на тема „Ролята на изобразителните дейности за социализацията на децата със СОП“.



Цвета Марова създава проекта „Цветно ателие“ за децата и младежите с интелектуални затруднения на сдружение „Паралелен свят“. Тя е част от екипа, който реализира творческите работилници на “Школата за деца със специални способности“ на Фондация ЕЛИЯ още от нейното създаване. Инициатор е на "тебеШАРЕН свят" - ежегодно публично събитие на Фондация ЕЛИЯ по повод Деня на детето. Взема участва в множество семинари, обучения и научни конференции, посветени на деца със СОП.


Творческият ѝ път е свързан предимно с живописта, а предпочитаните от нея материали са акрил и акварел. Член е на Дружеството на пловдивските художници. Творбите ѝ са представени в множество национални и самостоятелни изложби.


bottom of page