top of page

Статии, новини, събития

"Общуваме заедно" или как една идея се превръща в кауза

Преди време, в началото на месец април, ви разказахме за това как една безобидна детска игра се превърна в идея. Сега искаме да споделим с вас как тази идея прерасна в амбициозен проект.

Всичко започна в деня, в който една млада австралийка посети едно от занятията на Школата за деца със специални способности и попита: „Как мога да помогна?“ Няколко месеца по-късно помолихме Самър Елизабет, речево-говорен патолог от Австралия, да сподели част от своя опит с нашите асистенти, които се обучават по Програмата за социални асистенти. В две кратки, но изключително съдържателни презентации, Самър успя да посее семе, което веднага покълна и бързо започна да дава плодове.

Бяхме запознати с визуалните помощни средства и тяхната роля в живота на децата с аутизъм. От години използвахме подобни инструменти и при работата си с нашето дете. Бяхме срещали хора преминали курсове, обучения и всевъзможни семинари по темата. Никой обаче, не ни беше дал насока от къде да започнем, как да си набавим и как да използваме правилно тези материали. Докато не се появи Самър.

Първия систематизиран набор визуални материали изработихме заедно със съучениците и приятелите на Елия. Това беше много забавно и емоционално занятие, за което вече ви разказахме преди време. Междувременно се фокусирахме и върху няколко мобилни приложения, които преведохме на български език. С помощта на разработчиците им от Холандия и САЩ, непрекъснато усъвършенстваме тяхната функционалност и те вече успешно се използват в ежедневието на хора и организации в редица страни.

Ние също всекидневно използваме визуалните средства и бихме искали да споделим нашия опит. Би било прекрасно ако повече училища, центрове и институции ги въведат в практиката си, ако специалистите са наясно с използването им и помагат на семействата с деца със специални потребности да се възползват от тях.

Тази година Стабил Груп реши да подкрепи това наше желание. Маркетинговият отдел на фирмата - екип от млади и енергични хора - ни подтикна да мислим по-мащабно. В рамките на тяхната кампания за корпоративна социална отговорност, наречена „Общуваме заедно“, ще си партнираме за осъществяването на тази идея.

Целта ни е, заедно със служители на фирмата, приятели на Фондация ЕЛИЯ и съмишленици, да изработим 100 папки с комуникационни материали за аутисти и да ги дарим на 100 семейства, които имат желание да ги въведат в ежедневието си. Планираме да обзаведем и няколко кабинета с визуални графици и интерактивни табла. В края на кампанията, на 2-ри април 2019 г. (Ден на информираност за аутизма), ще представим резултатите на семинар с участието на специалисти от различни области, а впоследствие ще организираме серия от практически занятия за въвеждане и използване на материалите и приложенията, както и за проследяване на резултатите.

Кампанията е многопластова, а за набирането на нужните средства ще бъдат подкрепени и други социални проекти. И така, с един куршум – три-четири заека :-)

Ще се постараем да ви информираме за хода на кампанията и ще се радваме ако повече хора се включат в подкрепа на тази безкористна и благородна инициатива.


Следвайте ни
  • Facebook Basic Square

ОБРАТНО КЪМ СТРАНИЦАТА

bottom of page